با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید
به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين
وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد
و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
يک هيدروکربن طبيعى است که از لحاظ فيزيکى شبيه زغال سنگ (از خانواده سوخت هاى فسيلى ) و قير (از خانواده محصولات نفتى طبیعی) است. گيلسونيت در صنايع رنگ، رزين، آسفالت و روسازى راه، ريخته گرى، حفارى و شيميايى به عنوان ماده ى معدنى بى نظير از لحاظ خواص فيزيکى و شيميايى مطرح مى گردد. یکی از پارامتر های اساسی این ماده که در تعیین نوع کاربرد آن نقش دارد، میزان خاکستر این ماده است. در مقاله حاضر ضمن بررسى و مطالعات ميکروسکوپى نمونه و مشخص کردن فازهاى کانى
مقدمه افت وزنی قیر عبارت است از درصد افت وزنی نمونه قیری که در مدت 5 ساعت در درجه حرارت 163 درجه سانتیگراد در دستگاه مجهز به تهویه قرار می گیرد. این آزمایش به آزمایش لعاب نازک نیز معروف است. در حقیقت آزمایش افت وزنی قیر، یک نوع تقطیر قیر می باشد که نتیجه آن معیاری است که فراریت نسبی حلال های قیر را در 163 درجه سانتیگراد نشان می دهد. علت انتخاب دمای 163 درجه آن است که در این دما، عمل اختلاط قیر و مصالح سنگی برای تهیه آسفالت در این دما صورت می پذیرد.
افت وزنی قیرهای خالصی که در راهسازی به کار می روند پس از انجام این آزمایش، کمتر از یک درصد می باشند؛ و معمولا برای پی بردن به خواص قیری که روی آن آزمایش لعاب نازک انجام
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی کانون سرمایه گذاری ایران به نقل ازسنا، از ابتدای امسال حجم معاملات رینگ صادراتی بورس کالای ایران افزایش یافته که براساس آمار صادرات بورس، قیر در صدر معاملات تالار کیش قرار دارد و هیچ یک از محصولات دیگر بورس به گرد قیر در رینگ صادراتی نمی رسد. براین اساس در هفته گذشته رونق معاملات قیر ادامه داشت به طوریکه ۴۶هزار و ۸۵۱ تن انواع قیر در تالار داخلی و ۲۰ هزار تن از این محصول در تالار صادراتی بورس معامله شد.
مدیر معاملات کارگزاری باهنر به عنوان یکی از عرضه کنندگان قیر صادراتی در بورس کالاگفت: اصلیترین دلیل
عليرضا تقوي - كارشناس استخراج معدن- در گفتوگو با خبرنگار انرژي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اين مطلب گفت: قيرطبيعي، نوعي ماده معدني از انواع هيدروكربنهاست كه از بازماندههاي نفت محسوب ميشود و منشا حيواني دارد.
او با بيان اين كه از قيرطبيعي به عنوان مديفاير (modifier) يا اصلاح كننده قيرهاي پالايشگاهي استفاده ميشود، افزود: در حال حاضر ايران داراي بالاترين ذخاير اين ماده پس از آمريكاست.
وي با اشاره به مزاياي بالاي استفاده از اين ماده در آسفالت اظهار كرد: در حالي كه كشورهاي سرد اروپايي
چنانچه ذکر شد بيتومين از جمله موادى است که منشاء هيدروکربورى دارد. براى تشکيل ذخايرى از اين مادة معدنى، وجود منابع تأمين کنندة هيدروکربورها مثل مخازن نفت يا گاز، امکان شرايط مهاجرت هيدروکربورها يعنى وجود درزه، شکاف و گسل به نحوى که با منابع تأمين کننده ارتباط داشته باشند و همچنين وجود لايه ها يا سپرهاى محبوس کننده اين هيدروکربورها ضرورى است.
از نظر منابع هيدروکربورى مهمترين منابعى که در استان و يا درحاشيه اين استان قرار دارند، ميدان گاز
نام ژنريك تمام مواد سوختني است كه اساساً از مخلوطي از هيدروكربنهاي اكسيد شده با رنگها، سختيها، وزن مخصوصها و مواد فرار متنوع شكل گرفتهاند و بيشتر آنها در كربن دي سولفيد قابل حل بوده و ميتوانند فرآوردههاي Sulfonation غيرمحلول در آب را بوجود بياورند. بيتومينها گاهي اوقات با ميزالهايي همراه هستند ولي تنها تشكيل دهندههاي غيرمعدني آنها قابليت سوختن دارند. در اين مبحث منظور ما از بيتومين آن دسته از هيدروكربورهاي اين گروه است كه جامد يا نيمه جامد هستند.
2-1- چگونگي تشكيل
اين ماده در اثر اكسيداسيون مواد نفتي به وجود ميآيد. هنگامي كه نفت در مجاورت هواي آزاد قرار ميگيرد به مرور زمان مواد فرار
گفت وگوي «دنياي اقتصاد» با حسن خسروجردي، رييس اتحاديه توليدكنندگان و صادركنندگان فرآورده هاي نفت، گاز و پتروشيمي
در ايران قير معدني به رغم اهميت، ارزش فراوان و مزيت بالاي بهره برداري از معادن آن، ماده چندان شناخته شده اي نيست. تاکيد بر قير نفتي و مشکلاتي که اين روزها در عرضه مواد اوليه مرتبط با قير در کشور وجود دارد در کنار قدرت بالاي قير معدني در جذب بازارهاي بين المللي از موضوعاتي است که بررسي ظرفيت ها و مشکلات فعالان حوزه قير معدني را طلب مي کند. به اين بهانه گفت وگويي با حسن خسروجردي، رييس اتحاديه صادرکنندگان فرآورده هاي نفت، گاز و پتروشيمي انجام داده ايم که در ادامه مي خوانيد.
لطفا درباره خصوصيات قير معدني و تفاوت آن با قير طبيعي توضيحات بفرماييد؟
در دنيا دو نوع زغال سنگ وجود دارد که منشا يکي گياهي و ديگري از نفت است. از
پژوهشگران جهاد دانشگاهي استان كرمانشاه موفق به فرآوري قير معادن طبيعي با روش خاكسترزدايي شدند.
مهندس علي دارايي، عضو هيات علمي جهاد دانشگاهي استان كرمانشاه و مجري طرح اظهار كرد: عمده قير معادن طبيعي كشور در استان كرمانشاه قرار داشته و از آنجايي كه قير طبيعي با قيمت بسيار پائين به كشورهاي پيشرفته فروخته شده و پس از فرآوري و جداسازي مواد آنها با قيمت گزافي دوباره به كشور وارد مي شود، تصميم گرفتيم تا با توليد قير طبيعي با كيفيت بالااز بيش از 160 كاربرد اين ماده معدني در صنايع مختلف استفاده كنيم.
دارايي درباره كاربردهاي خاكستر استحصال شده از قير طبيعي تصريح كرد: اين خاكستر مي تواند به عنوان پركننده در صنايعي مانند پلاستيك مورد استفاده قرار گيرد و مي توان فلزاتي مانند نيكل و واناديوم را از آن استخراج كرد و همچنين به عنوان نوعي فتوكاتاليزور در تصفيه پساب ها استفاده شود.
این کمپوزیت ترکیبی از پلی الفین های سازگار با قیر های پالایشگاهی ایران بوده و مناسب ترین ترکیب جهت اصلاح خواص اصلی اینگونه قیرها برای مصرف در صنایع مختلف از جمله صنایع عایق های رطوبتی و ایزولاسیون، راهسازی و آسفالت و تهیه انواع پرایمرهای قیری مورد استفاده در صنعت و ساختکان می باشد.
نتایج آزمون حاصل از ترکیب به نسبت 33 درصد kM150 و 66 درصد قیر 70/60 پالایشگاه های ایران در دمای 200-180 درجه سانتی گراد به مدت دو ساعت اختلاط عبارتند از:
TW315 محصولي است يک جزيي بر پايه مواد قيري و حلال هاي آلي است که با چسبندگي و پوشش مناسب آب بندي که ايجاد مي کند جهت سطوح بتني و فلزي کاربرد فراواني دارد. اين محصول با استاندارد BS3416 typel مطابقت دارد.
موارد مصرف
TW315 به عنوان پوشش ضد زنگ و ضد رطوبت براي سازه هاي بتني و فولاد به کار مي رود ازجمله: سطح منابع و تانک هاي ذخيره آب و لوله هاي انتقال آب آشاميدني، فاضلاب ها، اسکلت فلزي ساختمان ها، بدنه کشتي ها و
قیرهای طبیعی یا معدنی:
وقتی که مواد فرار نفت خام موجود در اعماق زمین به مرور زمان و در برابر عوامل جوی تبخیر شود ،ماده سیاه رنگی از آن برجای می ماند که قیر طبیعی نام دارد .در تعریفی دیگر قیر طبیعی در اثر تبخیر روغن های سبک و نفت خامی که از منابع نفت زیرزمینی به طرف بالا نفوذ می کند و در مجاورت هوا و تابش آفتاب قرار می گیرد بوجود می آید.
قیر طبیعی مناسب قیری است که قابلیت امتزاج خوبی با قیر نفتی داشته و پس از اختلاط با قیر نفتی محصولی به دست آید که مشخصات آن مطابق با استانداردهای قیرهای راهسازی باشد.
گیلسونایت یک رزین هیدروکربن طبیعی است که در رود بونیتا واقع در شمال شرق یوتا یافت شده است.این آسفالت طبيعي شبيه يک آسفالت نفت خام سخت شده است. معمولاً اسامي آسفالت، يوتانيت و آسفالتوم نيز براي اين ماده به کار برده می شود. گيلسونايت به مانند آسفالت طبيعي در حلالهاي آليفاتيک و آروماتيک محلول است.” بعلت سازگاري بالای این محصول، معمولاً جهت سخت کردن مشتقات نفتي رقيق نیز به کار مي رود“.
گيلسونايت در حالت کلوخه ايي ماده اي براق، مشکي و بسيار شبيه ابسدين، و بسيار ترد است و در حالت پودر
در زمان های خیلی پیش ، نفت خام در سنگ های آهکی یا ماسه سنگ ها نشت کرده ، با گذشت زمان روغن های معدنی آن به کندی پریده ، قیر در سنگ بجا مانده و سنگ قیری درست شده است .قیردر سنگ های قیری به یک اندازه نیست ، برای هر مصرفی آن را کم و زیاد می کنند .
سنگ آهکی قیری را آسیاب کرده ، گرد ان را در ساختن رویه آسفالت کوبیده و بتن آسفالتی مصرف می کنند . اگر گرد سنگ ، کم قیر داشته باشد ، به ان قیر می زنند و هر گاه زیاد داشته باشد ، به ان گرد سنگ می افزایند .
ماسه سنگ قیری ای را که نزدیک به دره درصد قیر داشته باشد ، آسیاب می کنند تا به شکل شکر سوخته درآید و ان را برای ساختن رویه ماسه
قیر رنگی به علت استفاده از پلیمر خاصیت بهتری نسبت به قیرهای سیاه معمولی دارد به طوری که در مقابل گرما و سرما مقاومت بیشتری داشته و در نتیجه باعث بهبود عملکرد لایه آسفالته میشود.
امروزه در بسیاری از کشورها بخشهای مختلف بزرگراهها را با آسفالتهای رنگی مشخص میکنند و به جای رنگآمیزی از چنین قیرهایی که حاوی رنگدانههای مختلف معدنی از جمله دی اکسید تیتانیوم
اکتشاف معدنی، همیشه یک علم نبوده است. بسیاری از کانسارهای خوب، توسط کاوشگرانی پیدا شده که زمین شناس و یا معدن شناس نبوده اند. معدن آهن سنگان توسط یک کارگر معدنی کشف شده است. بسیاری از کانسارهای فلزی و غیرفلزی، برای نخستین بار توسط چوپانان معرفی شده اند و بعد مورد اکتشاف علمی قرار گرفته اند. شاید هیچ کشوری مانند ایران را نتوان سراغ داشت که اکتشاف ساده آن قدر سودمند واقع شده باشد.
زیبایی ها و ویژگی های فیزیکی خاص کانی ها، آنها را از دیگر سنگ ها متمایز می سازد و این خود در اکتشاف ساده و تصادفی
قیرهای طبیعی (Asphalts or Natural Bitumens Native) دسته ای از مواد قیری هستند که به طور طبیعی ایجاد شده . تحت تاثیر عوامل جوی و گذشت زمان به شکل قیرهای طبیعی درآمده اند و بدون نیاز به روش های تقطیر قابل استفاده می باشند. این قیرها از لحاظ ترکیب و خواص بسیار متنوع می باشند.
قير طبيعي از نفت خام منشاء مي گيرد که در نتيجه عمل تبخير خود بخود آرام اجزاي سبک تر و متوسط و پليمر يزاسيون و اکسيد شدن آن به دست مي آيد. قير هاي طبيعي را مي توان با جوشاندن در ديگ ها يا حل کردن در حلال هاي آلي استخراج کرد. اين نوع قير به تنهايي در طبيعت يافت نمي شود بلكه همواره به صورت مخلوط با مواد معدني مختلف به نام اسفالت در طبيعت وجود دارد كه درصد ميزان قير موجود در آن متفاوت بوده و در خالص ترين نوع اسفالت طبيعي كه تحت نام
گسلها عبارت از شکستگيهايي هستند که در آنها ، سنگهاي طرفين صفر شکستگي ، به موازات اين صفحه لغزش پيدا ميکنند و به کمک همين مشخصه ، ميتوان آنها را از درزهها تشخيص داد. لغزش گسلها در انواع مختلف متفاوت است. از چند ميليمتر تا چندين کيلومتر تغيير ميکند.
گسل ها ، شکستگي هايي همراه با تغيير مکان نسبي هستند که به موازات سطح گسل انجام گرفته اند . . بعضي از گسل ها فقط چند سانتي متر طول دارند و جابجايي آنها در حدود سانتي متر است ، در صورتي که گسل هايي هم با صد ها کيلومتر جابجايي در حدود چند کيلومتر و حتي دهها کيلومتر ديده مي شوند . در بعضي موارد ، يک گسله به صورت مجزا ديده ميشود ولي در پارهاي حالات ، چندين گسله موازي و نزديک به هم ديده ميشوند که به نام منطقه گسله ناميده ميشوند. گاهي نيز بدون اين که يک شکستگي مشخص در سنگها ديده شود، سنگها نسبت به هم تغيير مکان مييابند که منطقه بين آنها ، به نام منطقه برش موسوم است.
◄ عناصر و ويژگي هاي گسل
+ شيب و امتداد گسل
در حالت کلي سطح گسل را مي توان به صورت يک سطح مستوي در نظر گرفت ، لذا شيب و امتداد ان را همانند شيب و امتداد طبقات
گمانه هاي اکتشافي پس از خاتمه مرحله اکتشاف سطحي حفر مي شود. البته در بعضي موارد ممکن است در مرحله پي جوئي نيز چند گمانه در نقاط مختلف حفر شود ولي گمانه براساس يک شبکه منظم پس از مرحله ياد شده انجام مي شود. در خاتمه مرحله اکتشاف سطحي در واقع کليه اطلاعات سطحي کانسار به دست آمده است و همراه با نقشه زمين شناسي بزرگ مقياس ، اطلاعات نسبتا کاملي از قسمت هاي سطحي کانسار در دست است.
براي کسب اطلاعاتي از کانسار در اعماق ، حفر گمانه هاي اکتشافي يکي از سريع ترين و ارزان ترين روش هاي اکتشاف است که موقعيت اين گمانه ها براساس يک شبکه منظم اکتشافي در نظر گرفته مي شود. ساده ترين شبکه گمانه هاي اکتشافي ، يک سري نيمرخ هاي اکتشافي است که در امتداد عمود بر گسترش عمومي ماده معدني توجيه شده است. اين شبکه براي کانسارهاي لايه اي شکل مناسب
در اين توافقنامه ، سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان با نام سازمان استان و اداره كل منابع طبيعي استان به نام اداره كل آورده مي شود.
1- استعلام از سوي سازمان استان منضم به نقشه محدوده مورد درخواست با مقياس 250000 : 1 و ثبت مختصـات رئــوس محــدوده ارائــه و اداره كل با استفاده از نقشه هاي پايه، پاسـخ استعــلام را با پياده سازي عرصه در نقشه هاي داراي مقياس 50000 : 1 و يا 25000 : 1با رعايت بندهاي آتي ارائه مي نمايد.
2- پاسخ استعلام اداره كل براي مناطق غيرممنوعه قانوني صرفاً جهت شناسائي و پيجوئي بدون انجام هرگونه عمليات تخريبي ( موضوع بندهاي 1 و 2 قسمت «خ» ماده يك قانون اصلاح قانون معادن، مصوب 1390) ، پس از اخذ تعهد از متقاضي جهت استيفاي حقوق ناشي از قوانين حاكم و جاري كشور به صورت موافقت مشروط اعلام مي گردد.
3- سازمان استان پروانه اكتشاف را صرفاً جهت شناسايي و پي جويي بدون هرگونه عمليات تخريبي(موضوع بندهاي 1 و 2 قسمت «خ» ماده يك قانون اصلاح قانون معادن، مصوب 1390) ، درمحدوده اعلامي توسط اداره كل (مناطق غيرممنوعه قانوني) صادر و در زمان صدور مجوزهاي مذكور، لزوم رعايت ضوابط منابع طبيعي را در مجوزهاي صادره قيد و لحاظ نمايد. در صورت عدم رعايت، سازمان استان بنا به درخواست اداره كل اقدام قانوني لازم را به عمل خواهد آورد.
تبصره 1 : در صورت وجود ممنوعيت و محدوديت هاي واگذاري بنا به تشخيص اداره كل براي كل يا بخشي از محدوده مورد استعلام، مراتب مخالفت با اعلام دلايل قانوني و مستندات مربوط ارائه مي گردد. بديهي است اين نظريه براي عرصه مورد نظر براي ساير متقاضيان از نظر استعلام و پاسخگويي مبنا و ملاك عمل قرارخواهد گرفت.
4- استعلام براي يك محل در موقع صدور پروانه اكتشاف توسط سازمان استان صورت خواهد گرفت. در صورت درخواست نقل و انتقال پروانه اكتشاف، سازمان استان
شاخص ترین خاصیت قیر آن است که طی سالیان متمادی بدون تغییر شکل پایدار می ماند ، میزان پایداری نیز بستگی مستقیم به پایه نفتی تشکیل دهنده دارد.
از دیگر مشخصه های قیر به صورت زیر می باشد:
بدون از دست دادن خواص در برخی ازحلال ها حل می شود
دارای رنگ ثابت
قابلیت ارتجاع
رطوبت به آن نفوذ نمی کند
مقاوم در مقابل اسیدها ، بازها و نمک ها
عایق جریان الکتریکی
قابلیت چسبندگی
در مواردی نیز خواص مذکور حفظ نشده و قابلیت استفاده را ندارد از جمله می توان
با توجه به نحوة تشکيل و خصوصيات فيزيکى اين نوع مادة معدنى به ويژه مقاومت ويژة الکتريکى و جرم مخصوص آن مى توان مراحل زير را جهت اکتشاف معادن بيتومين در نظر گرفت:
الف) شناسايى مناطقى که داراى منابع هيدروکربنى هستند و بررسى امکان فرار هيدروکربن از طريق گسلها و شکستگيها با توجه به چشمه هاى قيرىموجود در منطقه
ب) بررسى شرايط تکتونيکى منطقه و شناسايى مناطق شکسته و تکتونيزه با برداشت زمين شناسى و
نفت خامي كه توسط لولههاي قطور و از مراكز بهرهبرداري به پالايشگاه منتقل ميگردد، پس از تصفيه و انجام مراحل مختلف عملياتي (در همين مراكز)، تبديل به فرآوردههاي گوناگوني ميشود كه قير نفتي نيز از جملة اين فرآوردهها ميباشد.
اين قير در فرآيند تقطير در برج خلاء به دست ميآيد كه ته ماندة برج تقطير در خلاء (V.B) نام داشته و تحت تاثير
) سنگ منشأ بالغ (mature source rock) كه توليد هيدروكربن کرده است که سنگ دانه ريز غني از مواد آلي كه در حرارت معيني به بلوغ رسيده و داراي نفت و گاز قابل بهره برداري است .
2) سنگ مخزن (reservoir rock) كه بتواند هيدروك